Klopi v Sloveniji in bolezni ki jih prenašajo

Do nedavnega je veljalo, da imamo v Sloveniji le eno vrsto klopov – gozdnega klopa. Sočasno s spreminjanjem podnebja pa se spreminja tudi pojavnost klopov. Ne le da imajo klopi zaradi toplejšega vremena več generacij na leto in je s tem vsako leto njihovo število večje, vedno bolj so tudi razširjeni na področjih, kjer jih prej sploh ni bilo. V Sloveniji so pri psih najpogostejše tri vrste klopov. Prvi je gozdni klop - Ixodes ricinus. Druga vrsta klopov, ki jo najdemo v parkih, grmovju, po vrtovih, ter so značilni za bolj vlažna področja, je Dermacentor reticulatus. Klopi, ki imajo raje suha in vroča področja ter se lahko zadržujejo celo v naših domovih, pesjakih, pasjih utah ali v zavetiščih, pa so vrste Rhipicephalus sanguineus.

Vse vrste klopov ne prenašajo enakih bolezni. Dermacentor variabilis, denimo, povzroči klopno paralizo in je prenašalec praživali (Babesia canis), ki povzroča babeziozo. Rhipicephalus sanguineus je lahko prenašalec rikecije Ehrlichia canis, ki povzroča pasjo monocitno erlihiozo, in Babesia canis.

Ixodes ricinus pa je klop, ki se ga najbolj bojimo prav ljudje, saj prenaša nevarno Borrelia burgdorferi, ki povzroča lymsko boreliozo, prav tako pa je pogosto prenašalec rikecije Anaplasma phagocytophilum, ki povzroča granulocitno anaplazmozo.

Okuženost klopov

Okuženost klopov na področju Slovenije je zelo velika, pravzaprav med največjimi v Evropi. Po ocenah je z boreliozo okuženih več kot 50 odstotkov vseh klopov, odstotek pa se nekoliko razlikuje med posameznimi področji. Okuženost z drugimi boleznimi, ki jih lahko zasledujemo pri psih, je prav tako vsako leto večja, vsaj glede na število obolelih ali serološko pozitivnih psov. S širjenjem klopov iz toplejših področij, pa tudi zaradi počitnikovanja v toplih obmorskih krajih, se tudi v Sloveniji občasno že pojavljajo bolezni, ki jih še pred desetletjem nismo zasledili. Borelioza se več ali manj pojavlja po vsej Sloveniji. Pri psu pogosto zasledimo, da je serološko pozitiven (pomeni, da je bil v stiku) na boreliozo in anaplazmozo hkrati.

Psi in ljudje se v večini okužimo s klopi, ki jih dobimo v naravi. Vendar pa je tudi klop, ki pride s psom v naše bivališče, avto, vrt itd, lahko potencialno vir bolezen za nas. Tudi te možnosti se moramo zavedati, ko govorimo o preventivi pred klopi tako pri psih kot pri ljudeh. Pomembno je, da naše živali zaščitimo z zdravilom, ki ni le repelent (torej le »odganjalec« klopov), temveč klopa tudi učinkovito ubije in torej odstrani iz našega okolja.

Maja Stopar, dr. vet. med