Nasveti za najboljšo zaščito

Nasveti za popolno zaščito pred bolhami in klopi

Za še večjo stopnjo zaščite vašega ljubljenca, posvetite pozornost tudi bolham in klopom v vašem domu in njegovi okolici. Naslednji nasveti vam bodo v pomoč:

  • Občasno operite in posušite ležišče vašega ljubljenčka pri visoki temperaturi, da tako še mehansko odstranite morebitna jajčeca in ličinke bolh.
  • Poskrbite da je vaš vrt čim manj privlačen za klope – redno kosite travo in očistite odpadlo listje in trohneč organski material.
  • Redno sesajte, še posebno skrbno preproge, kjer vaš ljubljenček rad poležava.
  • Odstranite vse morebitne užitne ostanke in smeti z vašega vrta in dvorišča, da zmanjšate možnost obiskov divjih živali, ki so vmesni gostitelji klopov.
Nasveti za popolno zaščito pred bolhami in klopi  

ZAŠČITA PRED PRENOSOM BOLEZNI

Pomembno je uporabiti zdravilo, ki deluje na klope hitreje kot v 48 urah, saj se tako močno zmanjša možnost prenosa s klopi prenosljivih bolezni. Večinoma mrtvi klopi sami odpadejo, lahko pa ostanejo pritrjeni v koži. V tem primeru jih nežno odstranite s pinceto.  Kadarkoli klopa ne morete izvleči, ali glavica ostane v koži, obiščite svojega veterinarja.

V primeru da morate odstraniti živega klopa, ga nikar ne stiskajte, vrtite ali mečkajte, saj lahko s tem le pospešite prenos bolezni na vašo žival.​

pred obrokom krvi pred obrokom krvi hranjenje na vašem ljubljenčku hranjenje na vašem ljubljenčku po obroku krvi po obroku krvi